Legyen mindenkinek teljes az élete!

A fogyatékosság sohasem lehet alapja egy emberi élet közvetett vagy közvetlen kioltásának – nyilatkozták az ENSZ szakértői, akik aggodalmukat fejezték ki az asszisztált öngyilkosságok növekvő számát látva.

Amikor a „kegyes halálként” csúfolt gyakorlatot már nemcsak a menthetetlenül beteg, életük végén járó emberek esetében alkalmazhatják – nem mintha ez ő életük szándékosan kioltható lenne – hanem bárkin, akiről saját maga vagy más kimondja, hogy élete „értéktelen” vagy „hasztalan”, a jog rossz útra téved. Ez a nézet intézményesíti és törvényesíti a fogyatékosellenességet és egyértelműen sérti az ENSZ ilyen irányú egyezményében foglaltakat.

A szakértők nyilatkozatukban arra is kitértek, hogy a fogyatékosság nem teher vagy emberi deficit, hanem az emberi lét egyik aspektusa. Az államnak kötelessége az emberi jogok előmozdítása, beleértve az élethez való jogot mindenki számára.

A Kossuth Rádió Az Este című műsorában ezekről az élethelyzetekről beszélgettünk Steinbach Évával február 3-án. https://mediaklikk.hu/musor/az-este-hazigazda/